Ebben a cikkben:
Témakörök
Címkék

Mennyi hitelt kaphatok?

Hitelezési tanácsadó

2020. október 02.
1753
Mennyi hitelt kaphatok?

Alapvető kérdés hogy terveink megvalósításához megkapjuk-e az áhított hitelt.
Ennek több összetevője van. Először meg kell vizsgálni,  hogy mi a hitelfelvételünk célja.
Ha személyi hitelt szeretnénk nem szükséges önerő, és igazolnunk sem kell hogy mire használjuk fel a pénzt. Jövedelmünk 50-60%-ig nyújtózkodhatunk, a törlesztő részlet tekintetében.
Általában gépkocsi vagy tartós fogyasztási cikk vásárlására, nyaralásra szoktunk személyi hitelt igényelni, de bármilyen más cél is elképzelhető. 
Például ha 200eFt-os jövedelemmel rendelkezünk, akkor durván 100eFt lesz a maximális törlesztő részlet nagysága. A bankoknál a maximális leterheltség különböző lehet, mint ahogy az is, hogy mennyi minimális jövedelmet várnak el az adóstól, és mennyi az a jövedelem nagyság amikor már extra kedvezményeket is adnak. A folyószámla vezetés a hitelt adó banknál kamatkedvezménnyel járhat. Szintén kedvezményt kaphatunk, ha a folyószámlán a bank által meghatározott nagyságrendű kártyaforgalmat bonyolítunk havonta, vagy ha közüzemi vagy egyéb számláinkat csoportos beszedési megbízással erről a számláról teljesítjük. Törlesztési biztosítást is köthetünk, amely nem csak megvéd a váratlan események miatti kiadásoktól, hanem szintén kamatkedvezménnyel járhat. 
Ha van más tartozásunk is, csökkenni fog a felvehető hitel összege. Szintén csökkentheti a folyósított összeget a letiltások, rendszeres levonások összege. Nem csupán a korábban felvett hitel törlesztő részlete, hanem a hitelkártyánk vagy folyószámla hitelünk 5%-a is tartozásnak számít.
Amennyiben KHR listán lejárt tartozunk van és azt még nem egyenlítettük ki, nem kaphatunk hitelt.
Ha a lejárt tartozás kiegyenlítésre került, és az egy összegben történt, ettől az időponttól számítva egy évig még nem vagyunk hitelképesek. Egyes bankok már fél év elteltével is hajlandóak hitelt nyújtani, szigorított feltételekkel. Ha a lejárt tartozás kiegyenlítésére kedvezményt kaptunk (részletfizetés) az első részlet teljesítési dátumától kezdve 5 éven át nem kaphatunk hitelt. Ez azt jelenti hogy 5 évig passzív KHR listán szerepelünk, míg ha egy összegben letudtuk a tartozást ez a priusz csak 1 évig sújt. 
Személyi hitel maximális mértéke 10mFt  maximális futamideje 8év
Ha lakást vagy házat szeretnénk venni, célszerű jelzálog hitelt igényelnünk, mert ennek a kamata kedvezőbb mint a személyi hitelé. Viszont itt szükségünk lesz önerőre, ami az ingatlan értékének 20, vagy 30%-a. Ez attól függ, hogy az értékbecslő mennyire értékeli fel az ingatlanunkat.
A jövedelmi paraméterek itt is hasonlóképpen működnek, a bankok szemlélete különböző abban a tekintetben, hogy a bérünk hány százaléka lehet a törlesztőrészlet mértéke. Ha kevés a jövedelmünk a felvenni kívánt hitelhez, adóstársat vagy pótfedezetet (másik ingatlan) vonhatunk be. 
A jelzálog hitelhez több dokumentum beadása szükséges mint a személyi hitelhez, de a hitel összege is nagyobb lehet, akár 50mFt-is felvehetünk ha ennek megfelelő jövedelmet vagy jövedelmeket tudunk felmutatni.
„Mennyi hitelt kaphatok” láthatjuk, hogy elég bonyolult kérdés, és itt még csak nagy vonalakban beszéltünk erről. 

Az internetes kalkulátorok látszólag két három adat beírásával eredményt adnak, azonban nagyon sok paraméter kimarad a kalkulációból mely a hitelbírálatnál fontos lehet.
A kalkulátorok segítségével megtudhatjuk, hogy az egyes bankoknál az adott hitelösszeghez milyen törlesztő részlet tartozik, milyen kamatok lehetségesek, de a ránk vonatkozó személyre szabott ajánlatot ne várjunk a gyorskalkulátoroktól.
Ezért is fontos a mi munkánk, és szakértelmünk mely segítségével a legapróbb részleteket is figyelembe véve megkeressük az optimális megoldást.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!